Foreningens overordnede mål er at sikre, at medlemmernes livskvalitet øges gennem større forståelse og erkendelse af værdien af single malt whisky, – herunder at skabe kvalitetsoplevelser, som kan fornøje og glæde medlemmerne, ikke mindst i forhold til skotsk kultur og vid, selvfølgelig med udgangspunkt i whiskyen 🙂

Det sikrer vi gennem en lang række forskellige aktiviteter.

Whiskysmagninger, temaaftner og medlemsmøder for både medlemmer og ikke medlemmer. Whiskysmagninger giver næsten sig selv 🙂 Temaaftner kan handle om næsten hvad som helst. Vi har indtil nu snakket om, hvordan man laver whisky, hvordan man smager på whisky og om whisky produktion i de gamle kolonier. Medlemsmøderne har egentligt ikke noget program, – her mødes vi og spiller kort, terninger, dart,… samt fortæller mere eller mindre sande historier, som muligvis bliver skyllet ned med en enkelt dram.

Årlig generalforsamling og aktivitetskonference for medlemmerne som omfatter den årlige generalforsamling og en aktivitetskonference i efteråret. På generalforsamlingen aflægger bestyrelsen beretning og regnskab, og medlemmerne vælger, hvem der skal sidde i bestyrelsen i den kommende periode. En fast tilbagevendende aktivitetskonference i efteråret bruger vi til at evaluere det seneste års aktiviteter og planlægger næste års aktiviteter.

Farisæraftener er en aktivitet der afvikles ca. 4 gange om året for både for medlemmer og ikke-medlemmer. Tilløbet til at danne foreningen TAS stod på i flere år, og ved enhver lejlighed blev det drøftet, hvad man skulle beskæftige sig med. Der var en del tilhørere, som ikke dyrkede whisky, men var helt overbevist om, hvor skægt vi havde det, og ville have del i den nye forening. Disse “misundelige” mennesker lovede vi, at vi i ny og næ ville lave aktiviteter, der ikke primært henvendte sig til whiskydrikkere, og det er præcis hvad farisæraftener handler om. Vi serverer 5-6 drinks, der ikke består af whisky, men alt muligt andet.

Whiskytønder på anparter. Et af foreningens formål er, at give medlemmerne mulighed for at erhverve sig anparter i whiskytønder.  Vi har i november 2011 afviklet vores første anpartssalg og 22 anparter i en 200-liters Arran tønde, som er erhvervet af whiskyinteresserede medlemmer som beviser på, at de om knap 10 år skal nyde resultatet af vores første større investering i whisky. I november 2013 solgte vi anparter i endnu en tønde fra Arran.

Medlemsfordele

Den største fordel man opnår ved sit medlemskab er, at man kan møde en masse rare mennesker, der har samme interesse for ordentligt whisky; men der er også andre medlemsfordele. Bagerst i vores nyhedsbreve, som udsendes løbende, er der altid tilbud til medlemmerne. Vi hjemkøber ganske store mængder af spiritus, og vi bruger 3 faste leverandører. Disse har hele tiden tilbud, og de bedste af disse sendes ud til medlemmerne i nyhedsbrevet. Alle kan naturligvis handle hos disse leverandører, men der er ganske mange penge at spare på transporten ved at købe samtidig med, at vi handler til foreningen.

Nyhedsbreve

Vi udsender nyhedsbreve med “ujævne” mellemrum; men man kan regne med 3-4 nyhedsbreve på hver side af sommerferien. Nyhedsbrevet indeholder informationer om kommende arrangementer og evaluering over afviklede arrangementer, ligesom gode tilbud på whisky og anden spiritus også finder vej til nyhedsstrømmen.

Bestyrelsen

Efter den ordinære generalforsamling i 2022 ser bestyrelsen således ud:

  • Formand # 1 Christian Stærke
  • Næstformand # 90 Alfred Kjældmand
  • Kasserer # 74 Jesper Olsen
  • Bestyrelsesmedlem # 71 Kenny Handberg
  • Bestyrelsesmedlem # 88 Morten Christensen
  • Suppleant # 109 Adam Seldorf
  • Suppleant # 111 Per Jørgensen
  • Revisor # 104 Ken Henriksen
  • Revisorsuppleant # 6 Daniel Juliussen
  • Revisorsuppelant #116 Jørgen Nielsen

Historien bag TAS

Historien bag klubben er ganske meget længere end klubbens levetid. I begyndelsen af 1990’erne blev det første kim sået på vikingepladsen i Frederikssund. Efter de lange forestillinger på vikingepladsens scene sad en håndfuld aktive ofte og snakkede om muligheden for at starte en klub, hvor vi kunne dyrke vores fælles passion for whisky. I 1999 forsøgte vi faktisk at afholde et orienteringsmøde forud for stiftelsen af en klub, men “klovnen”, der indkaldte til mødet, havde valgt dagen efter en midtvejsfest i vikingespillet, – og han var eneste fremmødte. Næsten 10 år senere, helt nøjagtigt 8. november 2009 blev klubben en realitet, og de oprindelige 8 medlemmer er blevet til mange flere siden.

Navnet “The Angel’s Share” (fork. TAS)

”The Angel’s share” henviser til, hvad der sker med en whiskytønde, der er fyldt med spirit (det hedder først whisky, når den ikke er gammel nok til at kaldes whisky). Mens “the spirit” lagrer på tønden (egetræsfad) sker der en fordampning af indholdet med ca. 1 liter om året, herunder ca. 1% af spiritussen. Denne fordampning kaldes ”The Angel’s Share” eller englenes andel på dansk. Det var ikke første forslag til navn for foreningen; men det var det første navn, der ikke var taget af andre 🙂

Prøvemedlemsskab

TAS’s vedtægter foreskriver, at man skal være fyldt 30 år for at kunne indmelde sig i foreningen. Endvidere vil man efter indmeldelse være medlem på prøve de første 2 år. Formelt set skal man herefter godkendes af bestyrelsen, før varigt medlemsskab er en realitet; men endnu har intet prøvemedlem oplevet ikke at blive godkendt. For at markere at prøveperioden er afsluttet, modtager man en quaich af foreningen.

Indmeldelseblanket til foreningen kan du finde her.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kontingent

Foreningens kontingent fastsættes for et år ad gangen og er i øjeblikket 50 kr. om måneden.

Foreningens formelle vedtægter kan læses her.